Poszczególne typy węgla kamiennego różnią się pomiędzy sobą parametrami i spalaniem.
Warto wiedzieć jakie są charakterystyczne cechy poszczególnych rodzajów opału, aby wybrać te najlepsze.
Podstawowe typy węgla:
- Typ 31, płomienny: 20-26MJ/kg; spala się łatwo i czysto jasnożółtym płomieniem. Może pozostawiać koks, jednak jest on kruchy i znika szybko, przez co ten typ węgla jest najmniej problematyczny w użytkowaniu. Matowy i jasnoczarny, kruszy się wzdłuż warstw po upuszczeniu na twarde podłoże; charakterystyczną cechą są złotawe wtrącenia.
- Typ 32, gazowo-płomienny: 26-29MJK/kg; spala się pomarańczowym płomieniem z czarnymi końcówkami. Chociaż dobrze koksuje, może się spiekać. Jest ciemnoczarny, błyszczący i twardy, a po rozbiciu rozpada się na nieregularne grudki.
- Typ 33, gazowy: 29-31MJ/kg; spala się trudno ciemnopomarańczowym kopcącym płomieniem wydzielając wiele trudnopalnego gazu. Mocno spieka i pozostawia twardy koks. Jest czarny i błyszczący, bardzo twardy.
Typ 34 i 35; węgle koksujące. Wykorzystuje się je w przemyśle do produkcji koksu. Nie powinno się ich użytkować w prywatnych piecach, chociaż niekiedy stosowane są na Śląsku, gdzie górnicy w niektórych kopalniach otrzymują ten rodzaj węgla jako deputat. Spalają się bardzo trudno wydzielając trujące i trudno palne ciężkie smoły i gaz koksowniczy.