- Wartość opałowa: 23-25 MJ/kg lub więcej. Im bardziej kaloryczny węgiel, tym większą ma skłonność do zapiekania.Jest on również droższy, a jego cena nierzadko przekracza 1000zł za tonę. Optymalny stosunek ceny do jakości ma węgiel o wartości opałowej na poziomie 24-25MK.
- Granulacja: 10-25mm. Wybór ekogroszku o tej wielkości będzie dobrym rozwiązaniem ze względu na fakt, że nowoczesne kotły są dostosowane właśnie do niej. Zdarza się, że nieuczciwi sprzedawcy mieszają ekogroszek z miałem, dlatego warto zwrócić na to uwagę przez zakupem opału.
- Spiekalność: R<10. Oznaczenie to odnosi się do zdolności tworzenia spieku koksowego określanego za pomocą indeksu lub liczby Rogi. Im jest mniejsza, tym lepiej.
- Wilgotność: max 15%. Ekogroszek jest płukany, aby pozbyć się zanieczyszczeń, a następnie osuszany. W okresie jesienno-zimowym całkowite osuszenie tego materiału opałowego jest niemal niemożliwe, stąd po zakupie warto samodzielnie go wysuszyć, chociaż w przypadku ekogroszku wysokiej jakości i od sprawdzonego producenta nie jest to koniecznością.
- Zawartość siarki: max 1%, a im mniej, tym lepiej.